Acer Swift X 16 – review, teste si niste concluzii

Luna aceasta la noi in studio, pe bancul de testare, a aterizat un nou laptop, Swift X 16, de la Acer. Un model de laptop de 16 inch destinat productivității însă nu doar atât. Dar haideti sa va povestim pe larg ce poate acest model de notebook.

Acest model testat de la Acer vine cu un procesor CPU AMD Ryzen7 7735HS de 45W ce are si o placa video integrata Radeon RX680M ce isi poate aloca la nevoie pana la 4Gb memorie VRAM. Memoria RAM a laptopul este de tip DDR5 si acesta vine cu 16Gb.

Pentru stocare avem un SSD de 1Tb de la WD si ca model SM810. Acesta este de timp NVME m.2.

Pentru partea de jocuri sau putere de calcul pentru randare, efecte, pe langa RADEONul onboard mai avem si un GPU dedicat de la Nvidia, un RTX4050 ce are 6Gb memorie VRAM de tip GDDR6. Iar acest DGPu ruleaza 2055MHz la core si 7000MHz la memorie, iar din fabrica vine cu driveri Nvidia Studio ce sunt optimizati special pentru productivitate insa foarte capabili si pentru gaming.

Ecran are o rezolutie 3200×2000, adica 3.2K, este de tip OLED, are un refresh rate de 120Hz si 10Bit si HDR real, iar pentru fotografi si videografi putem spune ca are 100% DCI-P3 color coverage.

Placa de retea Wifi este de tip 6E iar noi am reusit un transfer constant de aproximativ 750mbps.

Tastatura este iluminata cu leduri albe si are 3 trepte de reglare a luminozitatii. Iar ca feeling pot spune ca este ce trebuie. Se simte bine, nu este galagioasa, iar cursa este normala asa cum ar trebui pe un laptop. Butonul de power are si cititor de amprenta, bun pentru securitate in cazul in care doriti asa ceva.

In partea de jos a sasiului gasim un touchpad de marimi generoase ce permite un control bun, nefiind neaparat necesar sa tineti un mouse pe langa laptop.

In partea de sus a ecranului gasim webcamul clasic, insa de data aceasta cel integrat este de 1080P si are “AI” integrat, astfel incat poate sa faca automatic framing, eye contact si background effect, adica un blur, un Bokeh dar simular, nu optimic. De asemenea, fiind un laptop este echipat cu o placa video Nvidia RTX, se poate folosi aplicatia Nvidia Broadcast pentru a imbunatati calitatea video si audio in streaming.



Racirea se face cu ajutorul celor 2 ventilatoare ce permit evacuarea aerului cald atat in spate cat si in laterale.

Ca minus as putea spune ca nu prea apreciez pozitia mufei de incarcare de pe partea stanga, fiind spre mijlocul carcasei, nu la margine. Dar asta este din cauza radiatorului si a evacuarilor pe lateral. Si tot asa, din acelasi motiv, restul conectorilor sunt tot spre jumatate amplasati.

Dar acum sa trecem si la teste.

Intai si intai, chiar daca este pentru munca, am zis sa incercam si cateva jocuri.

Primul joc testat este Shadow of the Tomb Raider, un joc foarte ce ne poate arata foarte bine ce poate acest laptop atat pe partea de procesor dar si pe partea de placa video.

Jocul a fost testat la rezolutie 1080P cu totul maxim posibil. Cu aceste setari am reusit sa obtinem 90 FPSuri in benchmarkul integrat.

Cel de-al doilea joc este BlackMyth Wukong, un joc cu cerinte incredibil de mari iar aici am folosit setarile mediu la rezolutia de 1920x1200P, dar am activat DLSSul pe modul Quality si FrameGen. De asta, fiind echipat cu un RTX4000 si partea de RT a fost oprita. Cu aceste setari in benchmark la final ne-a aratat o medie de 77 FPSuri.

Si ultimul joc folosit la testare este Red Dead Redeption 2. Jocul a fost setat la rezolutia 1080P si totul dat la maxim, insa DLSS-ul oprit. Iar in benchmark a scos o medie de 53 FPS-uri.

Am zis ca SwiftX 16 vine din fabrica direct cu driveri Nvidia Studio, adica este gandit direct pentru munca, asa ca l-am pus si noi la munca.

In Davinci am folosit un clip in rezolutie 1080P, h264 la 25 cadre. Dar este un clip care are corectie de culori, putina stabilizare, tranzitii si cam tot ce trebuie. La final exportulului, tot la 1080p si tot h265, am reusit sa obtinem un timp de randare de 46 secunde.

Apoi in Lightroom Clasic am imporatat 115 cadre RAW la 24MPX, am lasat setarile implice de la Adobe iar timpul de export pentru toate aceste cadre sub forma de JPEG la calitate maxima a fost de 80 secunde. Iar daca este sa aplicam un denoise pe un cadru, acesta se realizeaza in 10 secunde.

Si la final, in Premiere Pro avem un clip mai lung, tras la 4K, 60FPS si H265 cu mai multe camere. Avem destul de multe efecte de stabilitare, tranzitii, colorizare, atenuarea sunetului, cum ziceam, un clip foarte complex. Acest clip a fost exportat in 7 minute si 29 secunde

De mentionat ca am facut si un test de baterie. Laptopul a fost incarcat 100%, am pornit jocul RDR2 si apoi l-am scos de la incarcat. Insa am pornit si un cronometru.

Cu placa video folosita la maxim, procesorul folosit tot asa aproape la maxim, luminozitatea setata la 75%, WIFIul si BTul pornite, modeul SwiftX 16 a rezistat cam 95 minute pe baterie. Iar acest lucru nu este rau deloc, mai ales ca “stresul” a fost maxim.

Daca planuiti sa il folositi la editat o sa aveti cel putin inca pe 50% ca timp de rulare pe baterie.

La capitolul softuri preinstalate, acest model de Acer vine cu McAfee, o varianta gratis pentru 30 zile pe care eu unul as dezinstala-o instant dar si cu softurile tipice Acer pentru updateuri si control pentru camera, microfon si un pseudo AI pentru acestea.

Dupa ce am folosit cateva zile acest laptop, as putea spune linistic ca este o alegere destul de buna pentru cei care fac editare foto sau video dar care se si joaca din cand in cand.

Acer Swift x 16 poate fi achiziționat de la:

Leave a Reply