La ora actuala MSI Claw este primul si singurul producator de console de tip handheld ce foloseste procesoare Intel.
Si daca pana acum am folosit sau am testat doar handhelduri cu APU AMD, nu puteam rata ocazia sa vedem ce poate si Intel pe aceasta nisa.
Modelul testat de noi are un procesor Intel Core Ultra 5 135H, placa video Intel ARC, un SSD de tip NVME m.2 de 512Gb si 16 GB memorie RAM la 6400MT/s. Si daca cei 512Gb nu va sunt suficienti aveti la dispozitie un slot de microSD in care se poate baga un microSD de 1-2TB si astfel va mariti capacitatea de a stoca jocurile.
Ecranul este 1080P, de 8 biti, adica nu are HDR real, insa fiind o consola portabila nu vad rostul HDR-ului. Insa are 120Hz iar acest lucru te poate ajuta.
Chiar daca vine cu placa video integrata in procesor, aceasta face parte din seria Intel ARC, adica stie de XeSS si de RayTracing. Si de asemenea isi poate aloca pana la 8GB memorie VRAM.
Ce vedem in Task Manager?
Si cum poate sa inceapa mai bine un review? Cu niste teste sa vedem si noi cum se comporta.
Primul test ca sa ne facem o idee de puterea procesorului este Cinebench R23.
Daca te joci pe baterie si ai totul la maxim, adica performanta maxima, luminozitatea mai mare de 80%. iluminatul RGB la butoare si thumbstickuri sa te astepti sa ai undeva putin peste 70 minute ca si timp de gameplay pana cand consola se va inchide. Insa daca opresti iluminatul RGB, scazi luminozitatea ecranului la 50-60% vei ajunge la aproape 90 minute si daca limitezi puterea la 15w in loc de 25-30w cat consuma in mod real vei castiga alte 20-40 minute. De asemenea cifrele astea sunt valabile atunci cand folosesti un joc cu cerinte mari. Daca e sa te limitezi la un joc ce nu are nevoie de atat de multa putere de calcul poti sa sari de 180 minute ca autonomie.
Si dupa testul de baterie am trecut la jocuri, nu alta dar sa vedem si noi ce poti juca si pe scurt pot spune ca te poti juca aproape orice, nu alta dar aceasta “consola” vine cu Windows 11 Home, fix asa cum ai pe orice PC. Iar in jocuri am obtinut urmatoarele performante:
Cyberpunk 2077 – 1080P – low (RT- off, FSR Quality + Frame Gen off) a scos 44 FPS-uri,
F1 23 – 1080P – low, RT off, FSR off a scos 92 FPS-uri,
Assasin’s Creed Mirage – 1080p – low a scos 36 FPS-uri,
Red Dead Redeption 2 – 1080P – low (FSR Off) a scos 43 FPS-uri,
Shadow of the Tomb Raider – 1080P – Low (RT off, DLSS/XeSS off) a scos 40 FPS-uri
Si in Black Myth Wukong – 1080P – low, RT off, FSR 66% + Frame Gen on a scos 50 FPS-uri.
Jocurile folosite la testare sunt alese special ca sa stresam la maxim consola si sa putem observa adevarata putere, adica pe scurt ce poate si ce nu poate. Iar din cifrele de mai sus se poate trage concluzia ca poate.
Forma lui MSI Claw este ergonomica, adica te poti juca linistit cateva ore fara sa iti amorteasca mainile sau sa ajungi sa ai crampe musculare. Butoanele se apasa asa cum trebuie si nu mi s-au parut sa fie prea moi sau prea dure. Triggerele sunt pe baza de potentiometru iar acest lucru faciliteaza simulatoarele auto pentru ca poti controla liniar acceleratia sau frana.
Si foarte important, ambele thumbstickuri sunt cu “hall: efect, adica sunt magnetice si in timp nu apare uzura si driftul clasic.
Iar ca aspect as mentiona ca nu sunt fan pentru butoanele X, Y, A si B iluminate RGB sau a cercurilor din jurul stickurilor tot asa iluminate RGB. Insa din fericire culorile se pot schimba sau se pot opri complet din softul MSI cu care vine consola.
Si tot din acest soft MSI se pot lansa jocurile, launcherele de jocuri, se poate modifca consumul si puterea procesorului, iluminatul ecranului sau stickul stanga se poate transforma in “mouse” cand se trece gamepadul pe desktop mode.
Iar pentru cei care tin la datele lor ar trebui sa mentionam ca butonul de power este si cititor de amprenta in acelasi timp si functioneaza perfect cu Windows Hello.
In concluzie, am putea spune ca este o consola interesanta capabila de orice.