Cum sa reduci temperatura unui procesor cu 2-3 grade

Mereu caut sa castig fiecare MHz, fiecare FPS, fiecare gram de performanta posibila cu hardwareul pe care il am sau cu mici upgradeuri. Iar acum am zis ca pentru 5 euro cat este un kit Noctua NM-AMB15 merita sa investesc si sa vad daca am vreo diferenta.
Supriza, chiar este o diferenta, nu mare, dar este.

Platforma de test (PCul personal) contine un procesor AMD Ryzen5 7600x, o placa de baza Asus ROG Strix X670E-F Gaming Wifi, un cooler Noctua U12A, 32Gb RAM de la Adata cu CL30 si 6000MTs, o placa video Asus Dual OC RTX4070, o sursa Endorfy 1000w, o placa de sunet Creative Labs AE5 si o carcasa custom.
Intai si intai cand am asamblat pcul am fosit un tub de pasta de la Arctic MX4 iar procesorul imi ajugea la 95-96 grade si 5100MHz in stresstest in Cinebench R23. Ca sa castig putina performanta am schimbat pasta si am pus tot de la Arctic, insa MX6, iar in felul acesta procesorul a ajuns la maximum 94 grade, dar ruleaza la 5150MHz.
Si cu bracketul Noctua NM-AMB15 care coboara coolerul mai jos cu cativa mm am reusit in stresstest in Cinebench R23 sa ajung la o temperatura maxima de 90 grade iar procesorul sa ruleze tot la 5150MHz.

Pe scurt acest bracket coboara centrul coolerului mai jos cu aproximativ 7MM cat sa pice mai pe centru CCDului de la procesor, iar in felul acesta transferul termic este mai bun.

Diferentele dintre bracketul din cutia si cel extra se pot observa foarte usor. Insa de notat ca cel extra se poate monta si in pozitia normal. Deci daca e sa-l pierdeti pe cel original nu este nicio problema.

Ar trebui totusi sa aveti grija ca este loc intre bracket si SSD. Sau intre bracket si radiatorul SSDului.

Insa pentru cateva grade in minus si doar cativa lei platiti mi se pare ca merita. Este o investitie pe care eu unul n-o regret. Dar cumva pe viitor cred ca ar fi mai corect sa fie acest offset mount direct in cutia coolerului.

Leave a Reply