Europa își alege calea către supercalculatoarele Exascale


Acest articol exclusiv al lui Roger Benson, Senior Director, Commercial EMEA la AMD va explora:
-Noua era a supercomputing-ului – pe măsură ce disponibilitatea cloud-urilor publice și a centrelor de date comunitare crește, companiile mai mici se vor bucura de accesul pentru High Performance Computing. Așa cum, cloud computing-ul pentru întreprinderi a creat noi modalități pentru ca afacerile să își regândească modul de lucru cu angajații și clienții, cum vor deschide supercalculatoarele Exascale noi posibilități pentru progrese în știință și nu numai.
-Misiunile Exascale în Europa – în timp ce SUA și China caută să devină lideri în segmentul de supercomputing, Europa adoptă abordarea sa unică pentru a pătrunde pe piața supercalulatoarelor.

În ultimii câțiva ani, am asistat la o schimbare fără precedent în adoptarea tehnologiilor digitale, de la o analiză de High Performance Computing (HPC) și Big Data, destul de cunoscută, la Inteligența Artificială (AI) și învățarea automată (ML). O cerere istorică academică de a accelera ritmul descoperirilor științifice coincide astăzi cu presiunea competitivă de a accelera noile modele de produse și timpul de decizie pe piața comercială.

Supercalculatoarele, numite și clustere computaționale sau paralele procesează simulări complexe prin împărțirea problemelor de calcul în „lucrări mai mici”, rulând simultan pe mai multe noduri de server, interconectate printr-o singură rețea rapidă. Prețul-performanță al unor astfel de sisteme se îmbunătățește constant, contribuind la ca HPC să fie mai accesibil. În zilele noastre, o problemă de procesare care ar dura săptămâni pentru a fi executată pe un sistem costisitor în urmă cu douăzeci de ani poate fi realizată în doar câteva ore pe un singur server, echipat cu GPU-uri de calcul.

Arhitectura hardware cu mai multe GPU-uri computaționale utilizate astăzi în spațiul HPC are multe asemănări cu implementările AI și ML, iar integrarea tehnologiilor aduce soluții AI mai avansate în curentul principal, HPC care poate permite modele de testing pe seturi de date din ce în ce mai performante.

Așa cum cloud computing-ul pentru întreprinderi a creat noi moduri pentru ca business-urile să implice clienții și să facă tranziția către noi moduri de lucru, următoarea generație de supercomputing va deschide noi posibilități pentru progrese în inovare, prin accelerarea vitezei de cercetare și dezvoltare.

O nouă eră a supercomputing-ului

Din 2002 până în 2009, performanța supercomting-ului s-a dublat aproape la fiecare 12 luni. Cu toate acestea, rată a scăzut la fiecare 2,3 ani din 2009 până în 2019, fapt care a fost atribuit mai multor factori, cum ar fi încetinirea Legii lui Moore și constrângerile tehnice, cum ar fi scalarea Dennard.

Pentru a atinge aceste noi maxime de performanță, inginerii adoptă o abordare eterogenă, constând din CPU-uri și GPU-uri integrate și optimizarea atât a hardware-ului, cât și a software-ului pentru a atinge noi niveluri de performanță și eficiență la un cost mai mic per FLOPS.

Acest lucru este demonstrat de supercomputer-ul Frontier dezvoltat la Oak Ridge Leadership Computing Facility din Statele Unite, care urmează să facă istorie ca primul supercomputer exascale operațional din lume. Computerul, care va accelera inovația în știință și tehnologie și va ajuta SUA să mențină liderul în High Performance Computing și AI, este alimentat de procesoare AMD EPYC™ din cea de-a treia generație și GPU-uri Radeon Instinct™. Astfel, va oferi peste 1,5 exaflopi pentru o performanță de top.

Misiunea Exascale în Europa:

Europa este cunoscută pentru că își are propriile rute în aproape fiecare segment, iar supercomputing-ul nu este diferit.

În timp ce China și SUA caută să devină lideri în lumea supercomputing-ului, Europa adoptă o abordare mai colaborativă cu întreprinderea comună europeană de calcul de înaltă performanță (EuroHPC), finanțată de guvern, care a fost inițiată și urmată de Parteneriatul pentru calcul avansat în Europa (PRACE). Inițiativa reunește resurse pentru a finanța infrastructura europeană HPC și de date integrate de clasă mondială și pentru a sprijini un ecosistem inovator de supercomputing.

Această abordare unică a dus la o serie de descoperiri pe piața europeană a supercomputing-ului, permițând cercetătorilor de pe tot continentul să abordeze orice provocare, chiar și atunci când păreau imposibil de rezolvat.

supercomputerul Hawk, în prezent al 24-lea sistem din lista TOP500 a celor mai rapide

În prezent, supercomputerul Hawk este al 24-lea sistem din lista TOP500 a celor mai rapide supercalculatoare din lume, instalat la Universitatea din Stuttgart (HLRS). Acest computer – oferă aproximativ 26 de petaflopi de performanță și a permis instituțiilor de învățământ și clienților să efectueze cercetări academice și industriale într-o gamă largă de contexte. Ca exemplu, HLRS le permite clienților din segmentul auto să execute analize structurale și simulări de dinamică a fluidelor.

Leave a Reply