Este stocarea în cloud cu adevărat cea mai bună soluție? Care sunt avantajele unităților de stocare externe?

Comoditatea oferită de stocarea și utilizarea datelor în cloud ne-a făcut un pic leneși. Accesul ușor la documente, fișiere, fotografii sau clipuri video ne-a determinat să trecem cu vederea aspectele negative ale utilizării acestei tehnologii. Soluțiile cloud evoluează mereu și o fac într-un ritm incredibil de alert. Cu toate acestea, merită să facem o pauză și să ne gândim dacă aceasta este viziunea pe care o dorim pentru viitor.

Este stocarea datelor în cloud ecologică?

„The Cloud” sau „Norul”, în limba română, este un termen foarte pitoresc, care evocă cu siguranță conotații pozitive, aducând aminte de cer, spațiul deschis și natura. Nimic mai departe de adevăr, deoarece această tehnologie, în ceea ce privește impactul ei asupra mediului, este mai puțin performantă decât ar putea bănui cei mai mulți dintre voi.

Numărul de persoane care folosesc internetul în mod regulat crește, iar dimensiunea generală a rețelei este, de asemenea, în creștere. Acest lucru are ca rezultat stocarea unui volum mai mare de date în cloud. În consecință, centrele și bazele de date responsabile de funcționarea sistemului sunt în expansiune.Doar pentru a le alimenta sunt necesare resurse energetice considerabile, aceste dispozitive funcționând continuu. Centrele de date necesită, de asemenea, răcire suplimentară, având nevoie de aer condiționat constant. Față în față cu o criză energetică iminentă, această abordare pare a fi extrem de dăunătoare planetei. Amprenta de carbon lăsată de stocarea în cloud este semnificativă, iar progresul continuu al acestei tehnologii nu este liniștitor pentru bunăstarea ecosistemului nostru global.

Ce putem face pentru a reduce stocarea în cloud?

În primul rând, putem revizui datele de care nu mai avem nevoie, care sunt împrăștiate în diverse locuri, ocupând spațiu. Putem șterge e-mailuri, fișiere sau fotografii vechi și uitate, pe care nu le vom mai accesa niciodată. Merită, de asemenea, să investim timp în arhivarea datelor, iar în acest scop, putem folosi unități de stocare Samsung din gama T7. Unitățile SSD Samsung T7 au o capacitate de până la 4 TB, permițând stocarea unei cantități semnificative de date. În plus, acest dispozitiv compact poate fi transportat oriunde, oferind acces facil la date, fără a fi nevoie de o conexiune constantă la internet de mare viteză. Mai mult, sunt incredibil de durabile și rezistente la cădere, T7 și T7 Touch rezistând la căderi de până la 2 m, iar T7 Shield de până la 3 m. Să adăugăm că acesta din urmă este rezistent la apă și praf, îndeplinind cerințele standardului IP65.

Utilizarea unei astfel de unități de stocare este, de asemenea, mai sigură pentru datele sensibile. Am auzit adesea despre scurgeri de date din cloud. Folosind o unitate externă, te poți simți mai în siguranță, știind că persoanele neautorizate nu au acces. Toate unitățile Samsung includ criptare AES pe 256 de biți. Modelul T7 Touch dispune și de un sistem de recunoaștere a amprentei. În acest caz, accesul la date este posibil numai după deblocarea de către o persoană autorizată, care introduce un cod PIN sau o amprentă înregistrate anterior. Așa cum am menționat mai devreme, utilizarea stocării în cloud este convenabilă, deoarece multe procese au loc automat acolo, reducându-ne deseori vigilența, ceea ce ne-ar putea pune în pericol securitatea. Din păcate, de multe ori ne dăm seama de acest lucru atunci când este deja prea târziu, așa că merită să luăm măsuri de siguranță din timp.

Este înțelept să investești în echipamente de lungă durată

Atunci când decizi să cumperi un hard disk, merită să alegi un producător de renume. Dacă vei cumpăra echipamente de înaltă calitate, care vor funcționa ani de zile, se vor produce mai puține deșeuri electronice. Dispozitivele de la Samsung sunt alegerea perfectă, fiind renumite pentru durabilitatea lor. Acest lucru este evidențiat de faptul că producătorul oferă o garanție de până la 5 ani pentru anumite modele.

Exploatarea excesivă a serviciilor cloud are consecințele sale, lucru pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea. Folosirea unităților de stocare externe reduce semnificativ amprenta de carbon pe care o lăsăm în urmă ca utilizatori de computere. Stocarea datelor în acest mod îmbunătățește și securitatea, deoarece fișierele nu ajung pe serverele entităților terțe, reducând considerabil riscul scurgerilor de date. Hard disk-urile moderne oferă viteză, capacitate mare și durabilitate, fiind, fără îndoială, demne de luat în considerare ca o soluție fiabilă de stocare a datelor.

Leave a Reply